Sterilisatie – Castratie
Meer informatieSterilisatie / Castratie Gezelschapsdieren
Bij ons bent u op de juiste plek voor de sterilisatie en castratie van uw huisdier. Onze ervaren dierenartsen voeren deze ingrepen met uiterste zorg uit. Voorafgaand aan de operatie wordt bekeken welk type narcose het meest geschikt is.
Bovendien zijn gasnarcose en bewakingsapparatuur beschikbaar om de veiligheid van uw huisdier te waarborgen. Er zijn verschillende redenen waarom u uw huisdier zou kunnen laten steriliseren of castreren.
U kunt bij ons terecht voor de sterilisatie of castratie van honden, katten, konijnen, cavia’s en fretten.
Voor teefjes bieden wij ook de mogelijkheid voor laparoscopische sterilisatie.
Sterilisatie / Castratie honden
Sterilisatie Teef
Er zijn meerdere redenen om een teefje te steriliseren. Een voordeel is dat teven niet meer loops worden. Dat betekent geen bloedverlies meer en geen kans meer op een ongewenste dracht.
Bovendien is de kans op een baarmoederontsteking (ofwel pyometra) bij een niet-gesteriliseerde teef op latere leeftijd vrij groot.
Een ander voordeel van sterilisatie is dat teven die op jonge leeftijd worden gesteriliseerd minder kans hebben op melkkliertumoren.
Zijn er dan geen nadelen?
Helaas zijn er enkele nadelen om rekening mee te houden. Een bekend fenomeen is dat de vacht “kan veranderen” na sterilisatie. Honden die normaal geplukt worden, kunnen niet goed meer worden geplukt. Zeldzaam zien we (vaak op oudere leeftijd) incontinentieproblemen, ook wel USMI genoemd. Dit is eventueel met medicatie te behandelen.
Een gesteriliseerd teefje heeft ook een andere energiebalans. Daarom is het belangrijk om tijdens het eerste jaar extra op de lichaamsconditie te letten. Gesteriliseerde teven kunnen namelijk wat sneller dik worden, maar dit is prima te voorkomen door na de sterilisatie te letten op de juiste voeding en dosering.
Castratie Reu
Er zijn verschillende redenen om een reu te laten castreren. Een reden kan ongewenst gedrag zijn, zoals overmatig seksueel gedrag waarbij de hond een overdreven ‘rij’-gedrag vertoont. Maar de hond kan ook agressief of dominanter zijn, een verminderde eetlust hebben of weglopen om op zoek te gaan naar een loopse teef.
Een andere reden kan zijn dat er sprake is van een chronische ontsteking van de voorhuid, waardoor een reu druppeltjes pus in huis verliest.
Op latere leeftijd kunnen bepaalde tumoren of prostaatproblemen ook een reden zijn om ervoor te kiezen een reu te castreren.
Heeft u twijfels of het verstandig is om een reu te castreren? Dan is het ook mogelijk om te testen hoe hij op de castratie reageert.
Dit doen wij door een hormoonimplantaat onder de huid te plaatsen (chemische castratie). Dit remt de productie van geslachtshormonen en maakt de hond tijdelijk onvruchtbaar. Hoe lang het effect aanhoudt, is afhankelijk van de hond en het implantaat.
Wanneer het implantaat is uitgewerkt, kunnen we in overleg beslissen om wel of niet definitief te castreren.
Nadelen van een castratie kunnen zijn dat de vacht verandert, het gedrag iets anders wordt en/of de reu te zwaar wordt. Dit laatste is gemakkelijk te voorkomen door minder eten te geven na de ingreep.
Sterilisatie / Castratie Katten
Sterilisatie bij poezen:
Katten zijn heel vruchtbaar, en bij poezen die naar buiten gaan is sterilisatie eigenlijk altijd noodzakelijk. Poezen worden namelijk vaak ongewenst drachtig. Er bestaat een poezenpil, maar langdurig gebruik ervan heeft veel nadelen.
Ook een poes die niet naar buiten gaat, kan krols worden. Hierdoor vertonen poezen ander gedrag, wat soms als hinderlijk ervaren kan worden.
Poezen die niet worden gesteriliseerd, kunnen problemen krijgen, zoals een baarmoederontsteking of melkkliertumoren. Deze tumoren zijn bij katten bijna altijd kwaadaardig! Poezen ervaren doorgaans weinig nadelen na sterilisatie. Enkel gewichtstoename komt vaak voor, maar dit is gemakkelijk te voorkomen door minder eten te geven of over te stappen op speciaal voer voor gesteriliseerde katten.
Castreren van katers:
Katers die niet gecastreerd worden, gaan vaak op zoek naar een poes. Hierbij moeten ze vaak wegen oversteken, waardoor ze een groter risico lopen om aangereden te worden. Bovendien vechten niet-gecastreerde katers vaak met elkaar, wat kan leiden tot verwondingen.
Om ongewenste kittens en zwerfkatten te voorkomen, is het ook belangrijk om katers te castreren. Net als poezen ervaren katers weinig nadelige effecten na castratie. Let wel op met de voeding om overgewicht te voorkomen.
Sterilisatie / Castratie Konijnen:
Het advies is om een voedster te steriliseren, omdat voedsters vaak baarmoedertumoren krijgen onder invloed van hormonen. Bij een sterilisatie worden deze hormonen en de baarmoeder verwijderd. Dit voorkomt ook het optreden van schijndracht.
Wanneer meerdere dieren bij elkaar gehouden worden, is sterilisatie en ook castratie een goede methode om vechten en ongewenste dracht te voorkomen.
Steriliseren / Castreren Cavia’s:
Voor cavia’s is er geen directe reden om ze te steriliseren of castreren, behalve als je ze in een groep of koppel houdt om nestjes te voorkomen.
Steriliseren / Castreren Fretten:
Bij een vrouwtje dat niet gefokt wordt, moeten de hormonen worden beïnvloed. De minst schadelijke manier om dit te doen, is door een implantaat te plaatsen. Mannetjes kunnen worden gecastreerd, waardoor ze minder geur afscheiden.
Zowel bij rammen (mannetjes) als moertjes (vrouwtjes) wordt een chemische castratie aanbevolen in plaats van een operatieve castratie, om bijnierproblemen te voorkomen.
Wilt u meer informatie of direct een afspraak maken?
Neem contact op via: info@dapoploo-overloon.nl of bel naar Tel: 0485- 381 711